miercuri, 30 decembrie 2015

Esențe și parfumuri

 Esentele sunt compusi organici care au in molecula legaturi duble, cicluri aromatice, grupe functionale de tip: alcool, aldehida, cetona, eter, ester sau cicluri care contin atomi de carbon si unul sau mai multi heteroatomi (N si O).Pentru a fi mirosita o substanta trebuie sa fie volatile si solubila in apa; ea ajunge mai intai in organul mirosului, nasul (unde se dizolva in mucoasa nazala) si apoi la receptorii olfactivi. Lipsa de miros se explica in unele cazuri prin faptul ca unele molecule, insolubile in apa, nu ajung la acesti receptori.
Moleculele care genereaza senzatia de miros placut se numesc generic esente; ele activeza semnale olfactive la nivelul sistemului responsabil de producerea emotiei. Asa se explica faptul ca esentele sunt folosite inca din antichitate pentru efectul lor therapeutic si sunt folosite si astazi in procedure de aromoterapie.
Esentele se extrag prin antrenare cu vapori, macerare la cald sau extractie cu solventi, din diferite parti ale plantelor.
O singura esenta sau amestecuri de esente se patreaza dizolvate intr-un solvent organic cu care formeaza o solutie omogena cu aspect uleios.

Parfumul este un amestec omogen format din esente dizolvate in solutie alcatuita din alcool etilic si apa. Industria parfumurilor prospera prin crearea de parfumuri noi, prin recombinarea esentelor natural traditionale sau prin obtinearea in laborator a unor compusi organici folositi ca esente sau amestecuri de esente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu