luni, 30 martie 2015

Tour Eiffel

La tour Eiffel est une tour de fer puddlé de 324 mètres de hauteur (avec antennes)o 1 située à Paris, à l’extrémité nord-ouest du parc du Champ-de-Mars en bordure de la Seine dans le 7e arrondissement. Construite par Gustave Eiffel et ses collaborateurs pour l’Exposition universelle de Paris de 1889, et initialement nommée « tour de 300 mètres », ce monument est devenu le symbole de la capitale française, et un site touristique de premier plan : il s’agit du second site culturel français payant le plus visité en 2011, avec 7,1 millions de visiteurs dont 75 % d'étrangers en 2011, la cathédrale Notre-Dame de Parisétant en tête des monuments à l'accès libre avec 13,6 millions de visiteurs estimés2 mais il reste le monument payant le plus visité au monde3,note 1. Elle a accueilli son 250 millionième visiteur en 2010.
D’une hauteur de 312 mètreso 1 à l’origine, la tour Eiffel est restée le monument le plus élevé du monde pendant 41 ans. Le second niveau du troisième étage, appelé parfois quatrième étage, situé à 279,11 m, est la plus haute plateforme d'observation accessible au public de l'Union européenne et la deuxième plus haute d'Europe, derrière la Tour Ostankino àMoscou culminant à 337 m. La hauteur de la tour a été plusieurs fois augmentée par l’installation de nombreuses antennes. Utilisée dans le passé pour de nombreuses expériences scientifiques, elle sert aujourd’hui d’émetteur de programmesradiophoniques et télévisés.

duminică, 22 martie 2015

George Bacovia

George Bacovia (n. 17 septembrie 1881 (S.V. 4 septembrie), Bacău – d. 22 mai 1957București) a fost un scriitor român format la școala simbolismului literar francez. Este autorul unor volume de versuri și proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română, cu vădite influențe din marii lirici moderni francezi pe care-i admira. La început văzut ca poet minor de critica literară, va cunoaște treptat o receptare favorabilă, mergând până la recunoașterea sa ca cel mai important poet simbolist român și unul dintre cei mai importanți poeți din poezia română modernă.

Copilăria

George Andone Vasiliu (numele de naștere al poetului) s-a născut în casa comerciantului Dimitrie Vasiliu și a Zoei Vasiliu. Copilul în vârsta de doar 6 ani începe să învețe limba germană. Apoi între 1889-1890 urmează clasa întâi la un pension din Bacău. În 1891 îl aflăm înscris la Școala Primară Domnească nr. 1 din Bacău. Trei ani mai târziu absolvă cursul primar, în luna iunie. În același an se înscrie la Gimnaziul Ferdinand din Bacău. Toamna rămâne închis o noapte întreagă, din neatenția paracliserului, în turnul bisericii Precista din orașul natal. Această întâmplare îi va inspira poezia Amurg violet, scrisă în 1899. Anii traumatici din liceu și atmosfera cam rece îi inspiră un alt poem celebru, "Liceu". În 1898 își pune pe note câteva poezii precum și altele de Mihai Eminescu si Ștefan Petică. Vădește mare talent la desen. Se dovedește foarte bun executant la vioară și la alte instrumente din orchestra școlii, pe care o și dirijează. Se evidențiază la gimnastică. În 1899 obține premiul I pe țară la concursul Tinerimii române pentru "desen artistic de pe natură". Îi apare în Literatorul din 30 martie poezia Și toate, scrisă cu un an înainte, semnată V. George.

Studiile

În 1900 se înscrie la Școala Militară din Iași, de unde se retrage în al doilea semestru, neputând suferi disciplina cazonă. Compune poeziaPlumb, o va finisa totuși abia în 1902. În 1901 se înscrie în cursul superior al Liceului Ferdinand. Absolvă liceul din Bacău în 1903. Scrie poezia "Liceu", ca răspuns la un chestionar adresat de minister absolvenților din acel an, în vederea reformei învățământului inițiată deSpiru Haret. Se înscrie la Facultatea de Drept din București. Citește într-una din ședințele salonului literar al lui Macedonski poezia Plumb, care produce o puternică impresie.
Citește în 1904 la cenaclul lui Macedonski Nervi de toamnă, obținând același succes. Colaborează la revista Arta de la Iași. Se retrage de la Facultatea de Drept din București. Se stabilește în 1905 În București, împreună cu fratele său Eugen. Un an mai târziu în 1906 se reîntoarce la Bacău, stabilindu-se în locuința din strada Liceului.Scrie poezia Lacustră. În 1907 se înscrie la Facultatea de Drept din Iași și reîncepe cu anul I. Rămâne la Iași și anul următor. Colaborează la revista lui I.M. Rașcu Versuri, mai târziu Versuri și proză.Între 1909-1910 merge la Iași numai în perioada examenelor, restul timpului locuind la Bacău iar în 1911 obține diploma de licență în drept și se înscrie în baroul din Bacău. Plătește zece ani cotizație, dar nu profesează. Colaborează la Românul literar al lui Caion în 1912. Suplinitor la Școala Primară din Bacău și la Călugara, suburbie a Bacăului. Colaborează la Flacăra. Copist la Prefectura din Bacău. Din 1913 devine ajutor contabil la aceeași prefectură dar se îmbolnăvește și demisionează.

miercuri, 18 martie 2015

Modernism

Modernismul este o mișcare culturală, artistică și ideatică care include artele vizuale, arhitectura, muzica și literatura progresivă care s-a conturat în circa trei decenii înainte de anii 1910 - 1914, când artiștii s-au revoltat împotriva tradițiilor academice și istorice impuse și considerate standard ale secolelor anterioare, începând cu cele ale secolului al XIV-lea și culminând cu rigiditatea și "osificarea" academismului secolului al 19-lea.
Unii istorici ai artei împart secolul al XX-lea în perioada modernă și cea postmodernă, pe când alții le văd ca două perioade ale aceleiași ere artistice. Prezentul articol prezintă mișcarea care a început la finele secolului al XIX-lea; pentru arta după anii 1970, vedeți articolul desprepostmodernism.

Țelurile modernismului

Moderniștii au crezut că prin refuzarea tradiției ar fi putut descoperi noi și radicale feluri de a crea "un altfel de artă". Arnold Schoenberg a crezut în ignorarea armoniei tonale, tradiționale – sistemul ierarhic de organizare a muzicii care a ghidat acest domeniu pentru mai bine de două secole și jumătate – întrucât a descoperit un mod nou de a organiza sunetul, bazat pe gruparea notelor în rânduri de câte douăsprezece. Această tehnică a rezultat în creerea muzicii seriale a perioadei de după primul război mondial. Artiștii abstracți, inspirați de mișcarea impresionistă și de lucrările luiPaul Cézanne și Edvard Munch, au pornit conceptual de la presupunerea că atât culoarea cât și forma - nu reprezentarea lumii naturale - sunt elementele esențiale ale artei vizuale. Astfel, Wassily KandinskyPiet Mondrian și Kazimir Malevich au încercat să redefinească arta ca și aranjamentul culorii pure. Dezvoltarea fotografiei a afectat puternic acest aspect al modernismului, fiindcă nu mai era nevoie de funcția pur descriptivă ale niciuneia din artele vizuale. Acești artiști moderniști au crezut cu tărie că prin refuzarea reprezentărilor reale și materiale, arta va trece de faza materialistă și va intra într-una spirituală.

duminică, 15 martie 2015

Édith Piaf

Édith Piaf (n. 19 decembrie 1915ParisFranța - d. 10 octombrie 1963GrasseFranța) a fost o actriță, cântăreață și textieră franceză de mare succes, care a consacrat, atât în Franța cât și în întreaga lume, genul "chanson réaliste" (cunoscut cel mai adesea doar ca chanson)
În cultura franceză și europeană a secolului 20, șansonetista franceză ocupă un loc unic, exprimând prin vocea și interpretările sale deosebite, angoasa și frământările unei întregi generații de francezi și vest-europeni, martori interbelici ai ascensiuniinazismului, respectiv participanți ulteriori ai reconstrucției post-belice a democrațiilor europene.

Biografie

Numele său adevărat era Édith Giovanna Gassion. Și-a luat pseudonimul "Piaf" (în argot-ul parizian = vrabie) cu ocazia debutului, în anul 1935. De origine socială modestă, fiică a cântăreței ambulante Line Marsa, de origine italo-algeriană și a acrobatului de circ Louis Gassion, a avut o copilărie grea, fiind crescută de bunica ei, patroană a unui bordel în Bernay, localitate din Normandie, iar mai târziu, în cartierul Belleville de la periferia Parisului. După sfârșitul primului război mondial, tatăl său este angajat de un circ ambulant și o ia cu el pe Édith, cu care împarte rulota ce-i servea de locuință. Pentru a-și ajuta tatăl, Édith începe să cânte la colțuri de stradă, câștigând astfel câțiva bani.
La vârsta de 17 ani, Édith rămâne însărcinată în urma unei legături cu un anume Louis Dupont. Fiica sa, Cecille, va muri de meningită în anul 1935. Părăsită de "P'tit Louis", Édith - în vârstă de 20 de ani - decade tot mai mult, frecventează straturile cele mai de jos ale societății pariziene, lumea vagabonzilor, proxeneților, a traficanților de droguri, a prostituției. Continuă să cânte pe străzile Parisului, pentru a-și asigura o existență de mizerie.
Într-o seară a anului 1935, Édith îl cunoaște pe Louis Leplée, proprietarul cabaretului "Le Gerny's" de pe "Champs-Élysées", care o invită să cânte în localul său câteva melodii, printre care și compoziții ale lui Vincent Scotto. Această apariție în public pe scena unui local marchează debutul carierei sale artistice. Lui Leplée i se datorează și denumirea de "môme Piaf", datorită staturii ei scunde. La "Le Gerny's", Édith înregistrează primele sale succese. Maurice Chevalier, în plină glorie, și Jacques Canetti, impresar la radio, sunt subjugați de interpretările lui Édith Piaf. Canetti îi asigură o emisiune la radio și, la sfârșitul anului 1935, îi înregistrează un disc cu melodia "La foule".

O carieră furtunoasă

Primul său mare succes datează din ianuarie 1937, când obține un angajament la teatrul "ABC" din Paris cu numele artistic de Édith Piaf, iar impresarul Raymond Asso îi înregistrează discul cu "Mon légionnaire". Dotată cu o voce capabilă de nuanțe infinite și plină de dramatism, Édith Piaf a anticipat cu un deceniu sensul de rebeliune și neliniște care-i va caracteriza pe artiștii intelectuali de pe "rive gauche", din care vor face parte Juliette GrecoBoris VianRoger VadimJean Cocteau scrie pentru ea piesa de teatru "Le Bel indifférent". Despărțită de Raymond Asso, Édith începe o legătură amoroasă cu Paul Meurisse, un actor de cinema debutant, pe care îl părăsește pentru compozitorul Michel Emer, care compune pentru ea melodiile "L'accordéoniste" și "Le disque usé". În timpul ocupației germane are contacte cu mișcarea de Rezistență și entuziasmează publicul cu melodiile "Le vagabond""Le chasseur de l'Hôtel""Les histoires de coeur". Totuși, după eliberare, i se reproșează faptul de a fi concertat la Berlin, la invitația autorităților germane.
În 1944, o dragoste furtunoasă se deslănțuie între Édith Piaf și un tânăr cântăreț debutant, Yves Montand (care ulterior va avea propria sa carieră prestigioasă) împreună cu care apare în concerte. În 1946, scrie textul celebrei melodii "Je vois la vie en rose", muzica de Louiguy (Louis Guglielmi), care va face încojurul lumii.
La sfârșitul anului 1947, Édith călătorește pentru prima dată la New York. Aici cunoaște pe actrița Marlene Dietrich și, mai ales, pe boxeurul Marcel Cerdan. Acesta devine amantul său, "le meilleur amant du monde". De la Paris la New York, între un concert al lui Édith Piaf și o luptă pe ring a lui Marcel, dragostea lor câștigă tot mai mult în intensitate. La 27 octombrie 1949, Édith primește știrea accidentului de avion, în care Marcel Cerdan și-a pierdut viața. Pentru ea, într-o stare de profundă depresie, lumea nu mai poate fi la fel ca înainte. Revenită la Paris, scrie - în amintirea acestei iubiri - textul pentru "L'hymne à l'amour" (muzica de Marguerite Monnot).

vineri, 13 martie 2015

Bronșita

Sezonul rece, desi cel mai bogat in cadouri din tot anul, aduce cu el, din nefericire, si surprise neplacute sub forma diverselor afectiuni respiratorii, iar una dintre cele mai frecvente fiind bronsita, o boala cu care fiecare persoana, indiferent de varsta, se confrunta macar o data pe an.

Ce este bronsita?

Bronsita defineste o afectiune a cailor respiratorii manifestata prin tuse si expectoratie si care are la baza o afectare a celulelor ce captusesc caile respiratorii, ceea ce duce la inflamatie locala si o secretie exagerata de mucus. Bronsita poate fi acuta, atunci cand are un debut recent si o durata scurta sau poate fi cronica, situatie in care episoadele de tuse si expectoratie sunt prezente cel putin de 3 ori pe an, 2 luni consecutive. Responsabila de producerea ei e, de obicei, o infectie virala, dar deseori, aceasta se suprainfecteaza bacterian.


Cauzele aparitiei bronsitei

- Bronsita se produce cel mai adesea toamna si iarna, anotimpuri associate cu temperature scazute si umiditate crescuta.
Fumatul predispune la bronsita prin stimulare secretiei de mucus si influentarea activitatii de aparare a organismului impotriva infectiilor.
Poluarea atmosferica este un alt factor favorizant.
Diferite afectiuni cum ar fi fibroza chistica, deficitul de IgA secretor s.a. ajuta la producerea bronsitei.

Simptomele bronsitei

Bronsita, fie ea acuta sau cronica se manifesta prin:


tuse care evolueaza de la seaca la tuse umeda , productiva, fiind initial matinala, apoi si in timpul zilei si seara;
expectoratie si suierat la respiratie ( wheezing);
subfebrilitate (intre 37 - 38 0C) si durere cu senzatie de arsura in piept;
- uneori, in cazurile severe,  poate aparea dispneea ( ceea ce se traduce printr-o dificultate in respiratie) si cianoza ( coloratia albastru- violacee a pielii).

Diagnosticul bronsitei

Simptomatologia descrisa anterior, destul de severa de cele mai multe ori, motiveaza pacientul sa consulte un specialist care dupa examenul clinic, poate recomanda in vederea confirmarii diagnosticului de bronsita:

radiografia pulmonara;hemoleucograma (analiza sangelui);
examenul sputei ( adica al secretiilor eliminate print use);
probele functionale ventilatorii sau spirometria.
Aceste explorari si rezultatele lor orienteaza medicul spre diagnosticul de bronsita.

Complicatiile bronsitei

De cele mai multe ori, bronsita evolueaza spre vindecare. Mai rar, ea poate determina:
-bronhopneumonie
-complicatii in sfera ORL 
-poate da recidive devenind astfel bronsita cronica.

Tratamentul bronsitei

Tratamentul bronsitei vizeaza mai multe aspecte si nu se face decat sub recomandarea si urmarirea medicului:
1. Reducerea iritatiei bronsice care cuprinde:
- Renuntarea la fumat,
- Eliminarea din mediu a factorilor poluanti,
- Tratarea infectiilor ORL, stomatologice sau a oricarei alte infectii,
- Tratamentul refluxului gastro - esofagian daca pacientul sufera de asa ceva.
2. tratamentul simptomatic al bronsitei isi propune ameliorarea manifestarilor acesteia prin:
regim igieno - dietetic prin consum adecvat de lichide pentru a hidrata sufficient organismul, repaus fizic, vocal si microclimat umed, cald, dar nu excesiv.
- Administrarea pe cale nazala a unor vasoconstrictoare si antiinflamatoare de tipul Bixtonim.
Antipiretice ( medicamente care scad febra) asa cum este acidul acetil-salicilic (Aspirina). 
3. tratamentul propriu-zis al bronsitei se face in functie de etapa de evolutie in care se afla aceasta:
- intr-o prima faza se vor administra antitusive de tipul codeinei si a dioninei;
- urmatoarea etapa se trateaza cu mucolitice si expectorante cum este cazul Bromheximului sau a altor siropuri expectorante. Se poate utilize si acetilcisteina in aerosoli sau oral;
- Administrarea de antibiotice se face doar in cazul in care bronsita se complica cu suprainfectie bacteriana si cuprinde ampicilina asociata sau nu Biseptol. 
Bronsita, inamicul celor mari si celor mici din sezonul rece, ascunde sub banalitatea simptomelor sale, capcana ignorantei. Pentru a evita sa iti strice momentele de sarbatoare si buna-dispozitie, nu o ignora si adreseaza-i-te informat!

luni, 9 martie 2015

Industria metalurgică(Geografie)

Industria metalurgica este o ramura a industriei grele, principala producatoare de mijloace de productie. Cuprinde:
Industria extractiva a minereurilor feroase si siderurgia
Industria extractiva a minereurilor neferoase si metalurgia neferoasa
Industria constuctiilor de masini si a prelucrarii metalelor

Industria extractiva a minereurilor feroase si siderurgia.
-materiile prime de baza sunt minereurile de fier.
-cele mai mari cantitati se extrag din minele Ghelari si Teliuc (E Muntilor Poiana Rusca)
-cantitati mai mici la Ocna de Fier (Muntii Dognecei), la Lueta (Muntii Harghitei) si la Baisoara (Cluj)
-mare parte din minereu se importa

-se mai folosesc la fabricarea fontelor: manganul, vanadiul, cromul etc
-exploatari de mangan langa Vatra Dornei (Iacobeni, Saru Dornei)
-combustibili: cocsul metalurgic - din huia de la Petrosani - insuficenta de aceea se importa

-centre siderurgice cu furnale: Galati, Hunedoara, Calan, Resita, Vlahita
-Galati - cel mai mare centru siderurgic din tara - materie prima de import aduse pe Dunare;
-Hunedoare - minereu de fier din apropiere (minele Ghelari si Teliuc) dar si din import
-Calan - se produce fonta de turnatorie - semicocs din huila din E depresiunii Petrosani

-Resita - fonta, oteluri, laminate de calitate; uzina de cocs pe baza carbunelui de la Anina; minereuri de fier de la Ocna de Fier si din import
-Vlahita - produce fonta de turnatorie - minereu de la Lueta
-alte centre mai putin importante: Campia Turzii, Tulcea, Bucuresti, Roman, IasI, Buzau, Targoviste, Calarasi

Industria extractiva a minereurilor neferoase si metalurgia neferoasa.
-produce metale cu intrebuintari industriale diferite: aluminiu, cupru
-rezervele de aluminiu sunt limitate; restul sunt mai putin limitate

-metalele neferoase se impart in:
-metale colorate (cupru, plumb, zinc, aluminiu)
-metale auro-argentifere
-metale rare (molibden, wolfram, antimoniu, nichel, cobalt, uraniu, mercur)
Metalele colorate
cuprul, plumbul, zincul
-minereuri complexe la poalele muntilor Gutai, in imprejurimile orasului Baia Mare
-se extrag in minele de la Baia Sprie, Cavnic, Baiut, Nistru, Baia Borsa, in depresiunea Maramures

-zacaminte cuprifere se exploateaza la: Toroiaga (jud. Maramures), Lesu Ursului, Crucea, Fundu Moldovei (jud. Suceava), Balan (jud. Harghita), Baita si Deva (jud. Hunedoare) si la Mina Altan-Tepe (jud. Tulcea)
-extractia industriala se face prin procese tehnologice complexe la Baia Mare, Zlatna si Rosia-Poieni

-zacaminte de plumb - muntii Gutai
-metalul se obtine prin topire la Baia Mare
-alte centre de extractie: Ruschita (m-tii Poiana Rusca) si Muncelu Mic
-folosit la fabiricarea camerelor de plumb, tevi pentru apa potabila, in tipografie
-este o industrie foarte nociva

-zincul - fabricare de tabla, electrozi pentru elemente galvanice
-se extrage din minereurile de la Nistru si Ilba, Muncelu Mic
-se prelucreaza la Copsa Mica

-aluminiul - mare raspandire pe glob
-industrie aeronautica, aliaje usoare, conductori electrici
-se obtine din bauxita (oxid de aluminiu hidratat) care se gaseste in muntii Padurea Craiului: Rosia, Varciorog 
-alumina se prelucreaza la Oradea si Tulcea (de import)
-aluminiul se obtine la Slatina

Metalele auro-argentifere
-Aurul - exploatat de daci dinaintea stapanirii romane - exploatari dezvoltate inca din periaoda antica
-1. Muntii Metaliferi - Valea Ariesului - Valea Muresului
centre: Criscior-Brad, Rosia Montana, Baia de Aries, Bucium, Sacaramb, Baita
-2. Baia Mare -aurul+argint alaturi de alte minereuri neferoase - Gutai
-obtinerea si rafinarea se face la Baia Mare si Zlatna

Matelele rare
-rezerve cu totul reduse, in muntii Apuseni
-mercurul - minele de la Izvorul Ampoiului (jud. Alba)
-molibden si wolfram la Baita (jud. Bihor)
-extragerea este dificila

Industria constuctiilor de masini si a prelucrarii metalelor.
-creata si dezvoltata dupa al II-lea razboi mondial
-noi ramuri care produc utilaj perolier, produse electronice, de mecanica fina si optica, masini-unelte diverse, locomotive, autovehicule
-principalele ramuri ale industriei constructiilor de masini pot fi grupate astfel:

Industria de utilaje si agregate tehnologice furnizeaza echipament pentru numeroase ramuri ale industriei si anume:
-Utilaj petrolier pentru foraje si rafinarii care se fabrica la Ploiesti - cel mai mare centru, Targoviste, Campina, Brasov, Bacau - Romania este printre primele tari in acest domeniu
-Utilaj minier - necesar activitatii in subteran si la zi (ciocane pneumatice, compresoare, excavatoare etc). Se fabrica la Satu Mare, Baia Mare, Petrosani, Sibiu, Targu Jiu

-Masini unelte - strunguri, freze etc - produse la Bucuresti, Arad, Targoviste, Roman etc. La Oradea: masini-unelte si utilaj greu, la Sibiu prese hidraulice, la Resita reductoare, la Rasnov scule, la Brasov, Barlad, Alexandria si Ploiesti rulmenti
-Utilaj si echipament industrial pentru dotarea altor ramuri.


sâmbătă, 7 martie 2015

Felicitări

„Iti urez ca împlinirile, sănătatea şi spiritul acestei zile să te însoţească întotdeauna. Fie că primăvara să îţi inunde sufletul cu bucurie şi cu parfumul tuturor florilor. Îţi doresc un 8 martie cât mai frumos. La mulţi ani!”


 

Lara Fabian

Lara Fabian (de son vrai nom Lara Crokaert) née le 9 janvier 1970 à Etterbeek, en Belgique, est une auteure-compositrice-interprète belgo-canadienne. Elle reçoit la nationalité canadienne à l’âge de 26 ans, en 1996, et détient donc la double nationalité.
Chantant en plusieurs langues (français, anglais, allemand, néerlandais, italien, portugais, espagnol, russe, hébreu et dernièrement turc), elle a vendu plus de 12 millions de disques.

Biographie

Enfance et adolescence

Lara Fabian est l’enfant unique  de Pierre Crokaert, un Flamand, et de Maria Luisa Serio, une Sicilienne. Le prénom Lara vient du personnage principal féminin du Docteur Jivago : c’est un prénom qui se prononce de la même façon dans toutes les langues et avec tous les accents, à l’inverse de Laura qui était le prénom que sa mère voulait initialement lui donner (Laura se prononce lâwra en italien, mais lôra en français).
Son nom de scène est inspiré par un oncle appelé Fabiano.
Née en Belgique, elle passe ses cinq premières années au pied du volcan Etna, à Catane, puis revient dans la périphérie de Bruxelles, à Ruisbroek. C’est également à l’âge de5 ans qu’elle commence à s’intéresser à la musique et à la chanson en écoutant Ève Brenner à la radio. Ses parents décident alors de l’inscrire à des cours de chant et, plus tard, de solfège, de piano et de théâtre. Elle débute son éducation musicale au Conservatoire royal de Bruxelles en 1978. Elle y étudie le chant lyrique pendant dix ans, tout en commençant à écrire des chansons. À cette époque, ses artistes fétiches sont Barbra Streisand (qu’elle rencontrera plus tard à New York) et Queen. Auparavant, elle s'est présentée à l'âge de 8 ans aux tests d’entrée au conservatoire de danse mais le verdict « elle a les pieds plats et de grosses cuisses » brise son rêve d'enfance d'être ballerine, ce qui engendrera ses difficultés à accepter l'image de son corps. Elle commence à chanter dans les clubs et piano-bars de Bruxelles et de la région dès l'âge de 14 ans, accompagnée à la guitare par son père qui fut guitariste et choriste pour Petula Clark avant de se reconvertir technicien chauffagiste.

Départ pour le Québec à vingt ans

C’est en août 1991 que son 1er opus Lara Fabian sort au Canada. Le disque se vend à 100 000 exemplaires, porté par les titres Le jour où tu partiras et Qui pense à l’amour. Il sera certifié or, puis platine l’année suivante. Nommée aux Félix, elle multiplie les concerts à travers le Canada pendant 2 ans - une dizaine de festivals durant l’été 1993 et les FrancoFolies de Montréal. Rétrospectivement, elle estime que, plus encore que le Concours Eurovision qui a lancé sa carrière, c’est son départ pour le Québec à20 ans qui a été le tournant le plus important de sa carrière.

Carrière internationale

En juillet 1999Polydor décide de sortir les albums québécois de Lara Fabian en Europe. Elle enregistre ensuite son 1er album en anglais aux États-Unis, écrit entre autres par elle, Rick AllisonPatrick Fiori et Patrick Leonard. L’album Lara Fabian sort en 1999 avec le single Adagio, et dépasse les 2 millions d’exemplaires vendus. En mai 2000, l’album sort aux États-Unis et le single I will love again devient no 1 des charts dance et 32e au Billboard. Elle part alors en promotion dans le monde entier (Japon, Europe, Amérique du Sud, États-Unis…) et reçoit en novembre le Félix de l’Artiste s’étant le plus illustré hors Québec dans une autre langue que le français, avant de chanter en décembre au Madison Square Garden. En 2001, le single Love by Grace connaît un grand succès au Brésil19.
En mai 2001, elle obtient une nouvelle fois le prix des World Music Awards pour la chanteuse ayant vendu le plus de disques dans le Benelux. Elle enregistre alors les chansons The Dream Within pour le film Final Fantasy: The Spirits Within et For Always pour le film A.I. Intelligence artificielle de Steven Spielberg, en duo avec Josh Groban.

Albums studio

  • 1991 : Lara Fabian
  • 1994 : Carpe Diem — incluant Je suis malade
  • 1996 : Pure — incluant les singles ToutJe t’aimeHumanaLa différence et Si tu m’aimes
  • 1999 : Lara Fabian — album en anglais incluant AdagioI will love again et I am who I am
  • 2001 : Nue — incluant J’y crois encoreImmortelleAimer déjàTu es mon autre et Bambina
  • 2004 : A Wonderful Life — album en anglais incluant No big deal
  • 2005 : 9 — réalisé par Jean-Félix Lalanne, incluant La lettreNe lui parlez plus d’elleUn Ave MariaIl ne manquait que toi et L’homme qui n’avait pas de maison
  • 2009 : Toutes les femmes en moi — hommage chanteuses francophones comme Françoise HardyÉdith PiafCatherine Lara
  • 2009 : Every woman in me — hommage chanteuses anglophones comme Joni MitchellDiana RossSarah McLachlan
  • 2010 : Mademoiselle Zhivago — album composé par Igor Krutoy incluant des titres en 5 langues (français, anglais, espagnol, italien et en russe), sorti initialement en Russie et en Ukraine puis en France en 2012 dans un coffret comprenant photos, interviews, CD et DVD capté au Kremlin
  • 2013 : Le Secret
  • 2014 : Make me yours tonight - EP en duo avec Mustafa Ceceli, sortie CD physique en Turquie, distribution numérique mondiale.
  • Albums en public


    • 1998 : Lara Fabian Live 98 (incluant Requiem pour un fou avec Johnny Hallyday)
    • 2002 : Live 2002
    • 2003 : Lara Fabian : Live En Toute Intimité
    • 2006 : Un Regard 9 - Live (incluant Aime)